Algemeen

Franse kerncentrale: wolkenmaker in België

chooz kerncentrale vanop belgisch grondgebied 20km vogelvlucht IMG_9023

Chooz, 21/07/2017 – Frankrijk bouwde deze kerncentrale ver weg in de Ardennen, waar het grondgebied een diepe wig vormt in België. De beelden werden genomen vanop Belgisch grondgebied. Ook al is steeds ontkend dat het om Orwelliaanse redenen dààr werd gebouwd, toch zal niemand ontkennen dat bij een eventueel nucleair ongeluk vooral ons land in de klappen deelt. (CN)

kerncentrale chooz google.png

(map: Google) De centrale ligt aan de Maas, vlak voor die België binnen stroomt. Vlakbij liggen steden als Dinant, Rochefort en Ciney. Het is één van de mooiste streken van ons land.

En de Belgen, zij denken: ‘Ceci n’est pas une Chooz!

chooz kerncentrale vanop belgisch grondgebied 20km vogelvlucht IMG_9028

2 antwoorden »

 1. De eerste centrale, Chooz A was een Belgisch-Frans project om een prototype PWR reactor te bouwen, deze draait ondertussen niet meer. De tweede centrale Chooz B is eveneens een Belgisch-Frans project nadat Doel 5 niet mocht gebouwd worden investeerde Electrabel in het Chooz project, ze hebben nog steeds een aandeel van 50%. Vandaar de locatie van de centrale, Frankrijk heeft tal van centrales midden het land staan dus voor rampen zijn ze niet bang.

 2. Lenny, dank voor de aanvulling. Je hebt een punt. Toch deze bijkomende duiding:

  Electrabel is vandaag in handen van Suez. Is dat 50/50 Belgisch?
  Trouwens: Om de aankoop van het Belgische Electrabel te bekostigen werd de Generale Maatschappij (voordien al opgekocht door Suez) ontmanteld. Dus het project nog als 50/50 Frans/Belgisch benoemen is in de meest gunstige woordkeuze een eufemisme.

  Er mag natuurlijk gezegd worden dat de groep rond A. Frère pogingen heeft ondernomen om binnen het bedrijf een Belgische invloed te behouden. Maar dat resultaat bleef ‘beperkt’.

  Wat de omgeving betreft: Chooz ligt stroomopwaarts van Belgie. Alle koelwater loopt door België. Alleen zolang alles goed gaat is dat geen enkel probleem. De perimeter rond Chooz is zelfs in eufemistische bewoording niet 50/50 te noemen.

  Het is niet omdat men niet bang is om een kerncentrale te bouwen dat alles binair in 50/50 overleg zou gebeurt zijn, ook toentertijd niet.

  Gelukkig, het korte artikel ging 50/50 ook om de kunstmatige wolken die worden gevormd. Een mooi beeld in een prachtige omgeving. Hopelijk kunnen die beelden bekoren en/of aanzetten tot nadenken. Dat deden we alvast. Fijn. Dank en veel leesplezier.

  Carl Nys

Geef een reactie